Екс-глава ЄК прогнозує ЄС тривалу економічну стагнацію

П'ятниця, 22 квітня 2016, 12:42

Економіці Євросоюзу загрожує затяжний застій, якщо уряди країн ЄС продовжать політику суворої економії.

Про це заявив в інтерв'ю італійській газеті Corriere della Sera колишній прем'єр-міністр Італії, екс-голова Єврокомісії Романо Проді.

"Без стимуляції споживання ми сприяємо застою в економіці", - заявив він.

На думку Проді, ЄС, дотримуючись політики суворої економії, нав'язаної Німеччиною, робить велику помилку.

 "Зростання Німеччини невелике, але це показник ще менший у Франції, Італії, Іспанії, які мають спільні інтереси, але не в змозі домовитися між собою, щоб змінити загальну лінію. Єдина європейська структура, яка пропонує альтернативну політику, це - ЄЦБ", - сказав він.

За словами Проді, в Європейському центральному банку розуміють ступінь загрози, але в ЄЦБ обмежений інструментарій для стимулюваня економіки ЄС.

"Європейський центральний банк (ЄЦБ) оцінив небезпеку тривалого застою і робить все, щоб його уникнути. Він зумів уникнути краху, але в ЄЦБ закінчилися інструменти у розпорядженні. І небезпека стагнації зберігається, якщо продовжиться знищення середнього класу і накопичення багатств збережеться в руках небагатьох. Без стимуляції споживання ми сприяємо віковому застою", - додав Проді.

Проді також підкреслив, незважаючи на те, що "Європа частково вийшла зі смуги кризи" і прогнозовані темпи зростання становлять 1-1,2%, такі показники не дозволять країнам ЄС "вирішити проблему безробіття".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.