Меркель визнала свою помилку в оцінці сатиричного вірша про Ердогана

Субота, 23 квітня 2016, 10:31

Канцлер Німеччини Ангела Меркель визнала свій коментар стосовно вірша німецького сатирика Яна Бемерманна, який висміяв турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана, помилковим.

Про це вона заявила у п'ятницю, 22 квітня, напередодні її візиту до Туреччини, повідомляє "Німецька хвиля".

За словами Меркель, те, що вона назвала вірш сатирика "свідомо образливим", було помилкою, адже склалося враження, що її особиста думка відіграє якусь роль у всій справі.

"Це була помилка, якщо дивитись на це з сьогодення", - наголосила канцлер.

Водночас Меркель й надалі захищає своє рішення дозволити німецьким органам юстиції провести розслідування, аби встановити, чи був вірш Яна Бемерманна образою на адресу турецького президента.

Раніше повідомлялося, що 80% німців критикують політику Меркель щодо Ердогана.

Нагадаємо, Бемерманн в ефірі німецького молодіжного телеканалу ZDF Neo прочитав вірш, який у жорсткій формі висміював Ердогана. Після цього відео було видалено з сайту телеканалу через буцімто "невідповідність вимогам до сатиричних програм". Сам Бемерманн заявив, що навмисно записав такий вірш, аби продемонструвати межі сатири.

Утім, за фактом зачитування вірша в телеефірі Анкара офіційно звернулася до уряду ФРН із проханням покарати Бемерманна за статтею Кримінального кодексу Німеччини, яка передбачає покарання за образи на адресу глав інших держав. Для провадження за цією статтею необхідна згода німецького уряду. 15 квітня уряд у Берліні цю згоду дав. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.