Туреччина викликала посла Нідерландів через "образи Ердогана"

Субота, 23 квітня 2016, 11:58

МЗС Туреччини викликало посла Нідерландів Корнеліса Ван Рія через карикатури на турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана, однак голландський посол використав цей візит для висловлення незадоволення з боку своєї країни.

Про це повідомляє видання Hürriyet Daily News.

МЗС Туречччини викликало Ван Рія через карикатури на турецького президента через його політику стосовно соцмереж і свободи слова.

Візит посла в МЗС відбувся 22 квітня. В той же час ряд голландських ЗМІ 21 квітня про електронні листи від турецького консульства і турецьких організацій в Нідерландах, в яких людей просили пересилати їм образливі повідомлення про Ердогана у соцмережах.

Під час візиту до МЗС Туреччини посол висловив незадоволеність голландського уряду з приводу подібних електронних листів. Видання зазначає, що при цьому не відомо, скільки часу в ході візиту посла було приділено власне карикатурам.

В той же час турецьке консульство, яке розсилало листи, заявило про "невдалий підбір слів", через які повідомлення неправильно зрозуміли.

Як відомо, це вже не перший скандал з образами турецького президента за межами Туреччини.

Раніше комік Ян Бемерманн в ефірі німецького молодіжного телеканалу ZDF Neo прочитав вірш, який у жорсткій формі висміював Ердогана. Після цього відео було видалено з сайту телеканалу через буцімто "невідповідність вимогам до сатиричних програм". Сам Бемерманн заявив, що навмисно записав такий вірш, аби продемонструвати межі сатири.

Утім, за фактом зачитування вірша в телеефірі Анкара офіційно звернулася до уряду ФРН із проханням покарати Бемерманна за статтею Кримінального кодексу Німеччини, яка передбачає покарання за образи на адресу глав інших держав. Для провадження за цією статтею необхідна згода німецького уряду. 15 квітня уряд у Берліні цю згоду дав. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: