Уряд Норвегії хоче вкотре посилити правила надання притулку

Вівторок, 5 квітня 2016, 17:33

Уряд Норвегії розробив низку законодавчих змін, які покликані посилити правила надання притулку, щоб зменшити потік біженців до країни.

Про це повідомляє NRC.

"Нинішній наплив у Норвегію на штучно низькому рівні. Тому існує необхідність жорсткої економії… Ми знаходимося в непередбачуваній ситуації щодо можливого потоку біженців, і, об'єктивно, повинні зменшити прибуття осіб, які шукають притулку", – заявила міністр імміграції та інтеграції Сільві Лістхауг.

У вівторок міністр разом з прем'єр-міністром Ерной Сольберг представили законодавчі зміни, які посилюють міграційну політику.

"Необхідний реалістичний підхід для того, щоб гарантувати, що система надання притулку добре працює і що люди, яким потрібна допомога, отримають цю допомогу", - підкреслила Сольберг.

Зміни, які норвезький уряд передбачає внести до законодавства, зокрема, передбачають, що строк оскарження рішення про надання притулку буде скорочено з трьох тижнів до одного.

Також уряд Норвегії пропонує ускладнити правила отримання права на постійне проживання в країні. Кандидату потрібно буде прожити в Норвегії не менше п'яти років (зараз термін становить три роки). Понад те, крім мовного тесту, кандидат повинен буде також скласти іспит на знання культури і звичаїв країни.

Передбачається, що тимчасово, терміном на три роки, будуть ускладнені правила возз'єднання з сім'єю. Це стосується в першу чергу власників статусу біженців.

Уряд вважає, щоб біженець, який хоче, щоб до нього в Норвегію приїхали жити найближчі родичі, має пропрацювати або відучитися в Норвегії не менше трьох років, при цьому протягом усього цього часу заробляючи достатньо для того, щоб утримувати сім'ю.

Зараз подати заяву можна лише через чотири роки, проте підтверджувати потрібно тільки дохід за останній рік.

Влада також залишає за собою право відмовляти родичам мігрантів у возз'єднанні з сім'єю, якщо вважатимуть зв'язок кандидатів з країною перебування міцнішим, ніж з Норвегією.

Також уряд планує запровадити нові правила, щоб посилити використання і зберігання біометричних персональних даних для забезпечення більш ефективного контролю ідентифікації.

Уряд Норвегії збирається також запровадити право на висилку іноземців, яким два і більше разів відмовлено у наданні притулку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.