Європа "сама винна" в брюссельських терактах, а українці канібали – нові теми пропаганди Кремля

Середа, 6 квітня 2016, 18:56

Після жахливих терактів 22 березня в Брюсселі російська пропаганда зосередилася на тому, що теракти були інспіровані штучно спецслужбами і традиційно розфарбовувала "українське питання" різними тонами.

Про це йдеться у черговому огляді DisinfoReview, підготовленому у офісі верховного представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні, в якому спростовуються міфи російської пропаганди.

Так, в огляді вказується на те, що "в терактах вина Ангела Меркель". Адже "вона запросила біженців в Європу" і провела переговори з президентом Ердоганом, який "нібито заснував ІДІЛ". У багатьох європейських ЗМІ було поширене фото, на якому Меркель нібито фотографувалася з одним з брюссельских терористів.

Окрім того, за словами пропагандиста Дмитра Кисельова, атаки були розплатою за європейської пихатість, адже ЄС відмовився від боротьби з тероризмом разом з Росією.

"У день нападу прокремлівські ЗМІ намагалися переконати своїх читачів, що Росія попереджала про терористів-смертників, які скоїли теракти", – йдеться у повідомленні.

Також російські пропагандисти не посоромились сказати, що ніяких терактів взагалі не було – це все було інсценуванням. При цьому звинувачували прокремлівські ЗМІ як "безіменної еліти", так ЦРУ і Моссад.

Втім, за показником кількості повідомлень, Україна залишається найпопулярнішою темою дезінформації Кремя.

Традиційно у проросійських ЗМІ поширюється інформація про те, що в Україні відбувся "нацистський переворот за підтримки США/НАТО/Заходу".

Такі теми підкріплюються тезами про те, що "Україна це не держава, а українці – це не народ". На одному з відео описуються канібальські ритуали в українському суспільстві.

Також один з чеських прокремлівських ресурсів поширив інформацію про те, що Надія Савченко "збиралася торгувати органами полонених".

Про Крим кремілівські пропагандисти продовжують повторювати, що "втручання Росії дозволило запобігти великій війні", або що "Росія врятувала від геноциду російських мешканців Криму".

В той же час телеведучий Володимир Соловйов і один з його гостей намагалися стверджувати, що приєднання Криму не може бути порушенням міжнародного права.

Також прокремлівські ЗМІ захищали сербського військового злочинця Радована Караджича. Судовий процес над ним було проголошено незаконним і несправедливим в день, коли йому було виголошено вирок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.