Єврокомісія висунула Польщі ультиматум у питанні Конституційного суду

Середа, 18 травня 2016, 17:37

Європейська комісія очікуватиме прогресу у вирішенні конституційної кризи в Польщі до понеділка, 23 травня.

Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії щодо рішення засідання єврокомісарів 18 травня.

У тому випадку, якщо в ЄК не помітять прогресу у вирішенні питання навколо Конституційного суду, Польщі буде надісланий офіційний висновок щодо верховенства права у країні.

Повідомляється, що за відсутності прогресу щодо важливого правового питання, ЄК ухвалить висновок про загрозу верховенства права в Польщі і надішле офіційний лист Варшаві.

Після отримання листа польський уряд матиме два тижні на відповідь. У разі незадовільної відповіді польської сторони, Єврокомісія змушена буде перейти до другого етапу процедури, який розпочався ще в січні 2016 року.

На другому етапі Єврокомісія схвалює рекомендації щодо верховенства права. Після цього ЄК пропонує вже конкретне вирішення проблеми у встановлений термін.

Зрештою, відмова країни ЄС від виконання рекомендацій Брюсселя може призвести до санкцій або позбавлення права голова в Раді ЄС. Для цього потрібна згода всіх держав.

Як відомо, Єврокомісія розпочала безпрецедентне розслідування спірних реформ конституційного суду та посилення контролю за суспільними ЗМІ в Польщі у січні 2016 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.