ЄС вітає рішення Македонії щодо призупинки підготовки до виборів 5 червня

Середа, 18 травня 2016, 17:44

Рішення Конституційного суду Македонії відкриває шлях для відновлення роботи парламенту і скасування позачергових виборів 5 червня.

Про це йдеться у спільній заяві високого представника ЄС із зовнішньої і безпекової політики Федеріки Могеріні та єврокомісара з політики сусідства та переговорів про розширення Йоганеса Гана.

"Це нова можливість для країни вирішити ряд серйозних проблем, що спричинили тривалу політичну кризу. Вихід з кризи має бути визначений усіма основними політичними партіями разом, оскільки лише зрілий діалог та відданість демократичним принципам, проведення необхідних реформ і їх реалізація, повернуть  країну на євроатлантичний шлях", - йдеться у заяві.

При цьому у ЄС закликали всі сторони політичного процесу у Македонії дотримуватись укладеної з допомогою ЄС угоди, яка здатна вивести країну з кризи.

Крім того, в ЄС закликали до негайного скасування рішення президента Іванова про помилування політиків, причетних до корупційного скандалу, що спричинило політичну кризу в країні.

Раніше повідомлялося, що всі дев'ять суддів Конституційного суду Македонії в середу ухвалили, що рішення про розпуск парламенту було неконституційним, а це значить, що всі приготування до виборів 5 червня тепер повинні зупинитися.

Перед цим в ЄС заявили, що наразі не бачать умов для проведення чесних дострокових виборів, які мають відбутися у Македонії 5 червня.

Слід зазначити, що дострокові вибори у Македонії були спочатку призначені на 24 квітня, однак через незабезпечення необхідних умов були перенесені на 5 червня. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.