"Контрабандист з посольства" забрав у митників лист про дипломатичний вантаж

Оновлено
Вівторок, 24 травня 2016, 10:48

Губернатор Закарпатської області Геннадій Москаль на своїй сторінці оприлюднив лист посольства України в Словаччині, на підставі якого під виглядом дипломатичного вантажу з України намагалися вивезти контрабанду сигарет.

Москаль висловив сподівання, "що службове розслідування за цим ганебним фактом буде швидким, а висновки жорсткими".

Таким чином, припущення про те, що лист про "дипломатичний вантаж", за допомогою якого контрабандист цигарок на автомобілі з дипломатичними номерами хотів уникнути догляду, зник, виявилося не вірним.

Припущення про відсутність листа можна було зробити на підставі інформації Андрія Ганусича, головного державного інспектору відділу митного оформлення поста "Лужанка" Закарпатської митниці ДФС, про що йшлося у статті на "Європейській правді".

За словами Ганусича, зловмисник "забрав всі документи" зі столу митника, після того, як митники здійснили спробу перевірити мікроавтобуса, а потім "закрився в кабіні" і не давав доступу до авто.

"Він пред’явив лист посольства України в Словацькій республіці де було зазначено, що в цьому автомобілі переміщується дипломатичний вантаж. Згодом забрав у мене зі стола всі документи і намагався виїхати в напрямку України… Громадянин заблокував транспортний засіб і закрився в кабіні і не давав доступу оглянути даний засіб…", – відзначив представник закарпатської митниці.

За інформацією митників, вони не могли здійснити візуальний огляд вантажу через те, що у транспортного засобу були затоновані вікна.

Водій "намагався виїхати в напрямку України, тобто повернутися. Мотивував це тим,  що отримав вказівку керівництва повернутися назад цим транспортним засобом. Цей транспортний засіб вже зупинили шлагбаумом при виїзді з пункту пропуску.

Його повернули в зону митного контролю. Громадянин заблокував транспортний засіб і закрився в кабіні і не давав доступу оглянути даний засіб. Біля 11 години вечора він все ж відкрив транспортний засіб і там була ніяка не пошта, а тютюнові вироби вітчизняного виробництва"

Оскільки, на той момент, лист про "дипломатичний вантаж" був відсутній, в МЗС заявили, що не мають у розпорядженні свідчень про причетність свого співробітника до злочину і можуть говорити лише про причетність "родича дипломата".

Як повідомлялося раніше, громадянин України в автомобілі з дипломатичними номерами намагався вивезти з країни майже 60 тисяч пачок цигарок під виглядом дипломатичного вантажу.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль оприлюднив ім’я чоловіка, який намагався провезти контрабанду – ним виявився Сергій Ліщишин, котрий є чоловіком першого секретаря посольства України в Словаччині Оксани Ліщишин.

Детальніше про розвиток і можливі наслідки гучного скандалу читайте в статті на ЄвроПравді: Від поцілунків Януковича до "кришування" контрабанди: історія одного посла України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.