Доповідач ЄП: механізм призупинки безвізу не загальмує скасування віз Україні

Середа, 15 червня 2016, 19:54

Доповідач із візової лібералізації для України та член Комітету Європейського парламенту з громадянських свобод, правосуддя і внутрішніх справ Марія Габріел не бачить підстав для затримки надання Україні безвізового режиму.

Про це вона сказала в інтерв’ю Радіо Свобода.

"Ми в Європарламенті робитимемо все, аби процедура йшла нормальним шляхом, а рішення не було затриманим без причини. З моменту, коли ми бачимо, що критерії виконані, відданість України справі безвізового режиму є реальною, що всі реформи здійснені й цей процес триває, немає жодної перешкоди, яка може внести затримки у процедуру" - зазначила Марія Габріел.

Водночас вона не стала робити прогнозів, наскільки швидко триватиме процедура підготовки звіту, його обговорення і внесення поправок. Зокрема, доповідач ЄП не уточнила, чи буде виконана ця робота до кінця цього політичного сезону, який завершується в липні.

Водночас вона зазначила, що в цілому розцінює процес як позитивний.

На її думку, не стане на заваді і так званий механізм призупинки безвізового режиму, який зараз обговорюють у ЄС.

"Я не думаю, що "механізм призупинки" та його нинішній перегляд можуть пригальмувати процес, пов’язаний з візами" - заявила Габріел. 

Вона наголосила, що робота над цим механізмом і скасуванням віз Україні йтиме паралельно.

"Не думаю, що його прямо пов’язуватимуть з "українським досьє". Ці два досьє йдуть паралельно, а Європарламент робитиме свою роботу: і покращуватиме цей механізм, і, водночас, візовий процес для України триватиме" - сказала доповідач.

Крім того, за її словами, український безвізовий не приєднуватимуть до безвізових для інших держав, зокрема, Туреччини.

"Для затримки процесу немає підстав" - заявила Габріел, однак не стала робити прогнозів, що фактичне скасування віз станеться вже у вересні.

Як повідомляла "Європейська правда", деякі країни-члени ЄС хочуть синхронізувати рішення український безвізовий з іншими, масштабнішими рішеннями – зокрема, про загальний механізм призупинення безвізу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.