Туск про Brexit: ми готові до негативного сценарію, правового вакууму не буде

П'ятниця, 24 червня 2016, 09:58

Європейський союз готовий до виходу Великої Британії зі складу блоку і ніякого правового вакууму в ЄС не буде

Про це заявив президент Європейської ради Дональд Туск.

"Серйозний, навіть драматичний момент, особливо для Великої Британії. Немає сенсу приховувати, що ми хотіли іншого результату вчорашнього референдуму. Це історичний момент, але не момент для істеричних реакцій", - сказав Туск.

За його словами, за останні два дні він провів переговори з усіма лідерами країн ЄС та європейских інституцій щодо наслідків Brexit.

"Ми готові до такого негативного сценарію. Від імені всіх 27 лідерів заявляю: ми прагнемо зберегти нашу єдність як 27 країн. Для всіх нас - це формат співпраці для спільного майбутнього. Хочу всіх запевнити, що не буде ніякого правового вакууму", - додав він.

Туск додав, що якщо Британія залишить ЄС, європейскі закони будут застосовуватися до Британії і в середині країни. "Я маю на увазі як права, так і зобовязання", - додав він.

Туск підкреслив, що усі процедури виходу з ЄС чітко прописані у договорах.

"Я запропонував неофіційну зустріч 27 країн в рамках саміту Європейської ради на наступному тижні. Я також пропоную лідерам починати широку дискусію про майбутнє нашого Союзу", - додав Туск.

Як повідомлялося, за вихід Британії з ЄС проголосували 51,9% виборців, тоді як за те, щоб залишитися у складі ЄС проголосували 48,1%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.