Україна розраховує, що Франція і надалі протидіятиме агресії РФ - МЗС

Четвер, 9 червня 2016, 16:58

Україна розраховує, що Франція і надалі залишатиметься учасником нормандського процесу і докладатиме зусиль щодо протидії російській агресії проти України.

Про це йдеться у коментарі МЗС України щодо ухваленої 8 червня резолюції Сенату Франції про помʼякшення санкцій проти РФ.

В МЗС наголосили, що цей документ є декларативним і не має зобов’язуючого характеру.

Проте зовнішньополітичне відомство України нагадує, що саме за брутальне порушення Статуту ООН та міжнародного права – незаконну анексію Криму та військову агресію проти України – міжнародна спільнота, у т.ч. ЄС, запровадила санкції проти Російської Федерації.

"Наголошуємо: запроваджені проти Росії міжнародні санкції стали наслідком дій проти суверенної держави та мають на меті повернути Російську Федерацію у міжнародно-правовий простір", – відзначили в МЗС.

На думку українського дипломатичного відомства, "резолюція Сенату Франції із закликом поступового пом’якшення санкцій свідчить про недостатнє усвідомлення сенаторами глибини порушення Росією міжнародного права".

Втім, в МЗС заявили, що розраховують на незмінність позиції Франції щодо санкцій проти РФ.

"Розраховуємо, що Франція як одна з держав-гарантів суверенітету та територіальної цілісності України відповідно до Будапештського меморандуму 1994 р. та активний учасник Нормандського процесу твердо залишатиметься на позиціях міжнародного права та поваги до європейських цінностей і надалі підтримуватиме міжнародні зусилля з метою припинення агресії РФ щодо України", – резюмували в МЗС України.

Нагадаємо, 8 червня верхня палата парламенту Франції (Сенат) підтримала звернення до уряду країни з проханням поступово згорнути економічні санкції, впроваджені Європейським Союзом проти РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.