За "консульством ДНР" в Чехії стоять екстремісти, підконтрольні Кремлю – активісти

Вівторок, 30 серпня 2016, 13:39

Організатори "Представницького центру ДНР" в Чехії, відкриття якого заплановане на 1 вересня, мають зв’язки із російськими організаціями, що фінансуються Кремлем.

Про це йдеться у статті "Дипломати з автоматом": як донецькі сепаратисти створюють міф про своє консульство в ЄС".

Громадянка Чехії Нела Ліскова, яка називає себе "почесний консул ДНР" в Чехії, на своїх сторінках у соцмережах публікує свої фото в Донецьку та околицях, а також на зустрічах із ватажками сепаратистів.

"Пані Ліскова – член правління "чеського національного ополчення" – екстремістської парамілітарної групи, пов’язаної із праворадикальною партією "Національна демократія", що має чіткий зв'язок із Росією", – пояснює заступник директора аналітичного центру "Європейські цінності" Якуб Янда.

Нещодавній звіт чеського МВС підтверджує, що навіть офіційна влада називає цю групу екстремістською.

"Їх кілька сотень людей по всій Чехії, різного ступеня адекватності. Класичний мікс конспірології, антиамериканізму і проросійськості, яка з цього виходить. Вони з'явилися на антиісламській хвилі, почали створювати осередки по всій Чехії. Але наша газета нещодавно робила розслідування і виявилося, що їх збирається лише пару сотень раз на місяць", – каже чеський журналіст Ондра Суокоп.

Водночас незаперечних доказів російського фінансування цих активістів не мають також чеські розслідувачі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.