Спікер Сенату Польщі застерігає Україну від ухвалення постанови про геноцид

Четвер, 4 серпня 2016, 12:53

Спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський застеріг від ухвалення Верховною Радою України постанови про геноцид щодо українців, вчинений поляками.

Про це повідомляє Радіо Польща.

В українському парламенті зареєстровано проект постанови авторства позафракційного депутата Олексія Мусія, у якій пропонується встановити 24 березня Днем пам’яті українців – жертв геноциду, вчиненого Польською державою.

Повна назва проекту виглядає наступним чином: "Проект Постанови про вшанування пам'яті жертв геноциду, вчиненого Польською державою щодо українців у 1919 - 1951 роках". Текст проекту ще не було опубліковано.

Карчевський сказав, що тільки розмови можуть дати надію на порозуміння з українцями на тему спільної історії. Спікер додав, що Польща мусить говорити правду про Волинський злочин і прийняття постанови польським парламентом було свідченням цього.

"Треба йти до істини. Ми зробили сміливий та рішучий крок, бо те, що зробили українці, було геноцидом", - сказав він.

Як повідомлялося, Сейм Польщі проголосував за резолюцію "Про встановлення 11 липня Днем пам'яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА".

У тексті резолюції йдеться про те, що від геноциду на Волині в 1943-45 рр загинули понад 100 тис. поляків.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця назвав прийняту резолюцію політичною, а не історичною оцінкою трагедії.

Президент Петро Порошенко висловив своє розчарування резолюцією про визнання Волинської трагедії геноцидом, прийнятої польським Сеймом.

Він закликав Польщу до пошуку спільної оцінки Волинської трагедії.

Комітет Верховної ради України у закордонних справах висловив глибоку стурбованість прийняттям Сенатом і Сеймом Польщі постанов про визнання Волинської трагедії геноцидом.

Депутати відзначали, що в постановах Сенату і Сейму представлена перекручена, політично і юридично некоректна оцінка трагічних сторінок українсько-польської історії, що стосуються подій на Волині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.