"Талібан" та ІДІЛ уклали перемир’я на сході Афганістану

Понеділок, 8 серпня 2016, 14:08

Терористичне угруповання "Ісламська держава" та рух "Талібан" домовилися про неформальну співпрацю у боротьбі проти урядових військ на сході Афганістану.

Про це пише The Wall Street Journal.

"Ісламська держава" і "Талібан" після більше ніж року запеклої боротьби, домовилися про часткове припинення вогню на більшій частині східного Афганістану, що дозволило обом терористичним групам перегрупуватися для протистояти зусиллям міжнародної коаліції на чолі з США, яка бореться проти них", – йдеться у повідомленні.

Видання відзначає, що ще кілька місяців тому, ІДІЛ і "Талібан" вели між собою бої за бійців і території у низці провінцій сходу країни.

Свого часу, афганські та американські сили коаліції скористалася конфліктом між терористами для того, щоб суттєво послабити позиції обох угруповань.

"Але нещодавно, зазначають афганські чиновники, обидва угруповання домовилися припинити боротьбу один з одним (на сході Афганістану) і об’єднатися у боротьбі з урядом", – продовжує видання.

Відтак, "Ісламська держава" зосередилася на боротьбі проти афганських урядових сил, які мають підтримку США, у провінції Нангархар і просунулася на північ, до провінції Кунар, де створила свою опорну базу.

Втім, командувач військами США у Афганістані, генерал армії Джон Ніколсон заявив, що припинення вогню між угрупованнями бойовиків в провінції Кунар не є відображенням більш широкої угоди.

"Конфлікт між ними ("Талібан" та ІДІЛ) і далі триває, вони наразі можуть домовитися лише про локальне припинення вогню", – сказав він.

За інформацією видання, місцеві чиновники також сумніваються у тому, що тимчасове перемир’я переросте в бойовий союз між ІДІЛ і "Талібаном".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.