Посли G7 закликали Україну прийняти закон про Нацкомісію з енергетики

Субота, 17 вересня 2016, 15:56

Посли країн "Великої сімки"  закликали Україну якнайшвидше прийняття закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. 

Про це йдеться у спільній заяві послів країн G7, розміщеній на сайті посольства Японії в Україні.

"Цей закон повинен створити незалежний орган з регулювання у газовій та електроенергетичній галузях, відповідно до Угоди про Асоціацію між ЄС та Україною і Угоди про Енергетичне Співтовариство. Його прийняття є ключовою частиною, якої бракує для впровадження конкурентного та відкритого ринку газу і електроенергії в Україні", - йдеться у заяві. 

"Закон про ринок природного газу, а також Закон про ринок електричної енергії, забезпечать можливість регулятора приймати важливі рішення, такі як встановлення тарифів на транспортування або сертифікація операторів транспортних систем, а також здійснювати нагляд і регулювання ринків. Це робить політичну і фінансову незалежність регулюючого органу від політичного та бізнес-впливу більш істотною", - сказано в заяві послів G7.

Посли країн "Великої сімки" виразили сподівання, що закон про Національну комісію буде ухвалено у другому читанні і закон про ринок електричної енергії буде ухвалено у першому читанні, як тільки Рада відновить свою роботу наступного пленарного тижня.

Нагадаємо, Україна може отримати 600 млн євро макрофінансової допомоги від Євросоюзу після ухвалення пакету енергетичних законопроектів, які стосуються статусу Національної комісії із регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), реформи ринку електроенергії й газу, а також створення Фонду енергоефективності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.