На саміті ООН схвалили Нью-Йоркську декларацію по біженцям

Понеділок, 19 вересня 2016, 19:55

На саміті в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку світові лідери і глави МЗС з 193 країн схвалили декларацію по біженцям.

Про це йдеться у прес-релізі, оприлюдненому на сайті ООН.

"На саміті ООН у справах біженців і мігрантів 19 вересня, світові лідери і глави МЗС з 193 країн схвалили Нью-Йоркську декларацію у справах біженців і мігрантів", –      йдеться у повідомленні.

Нью-Йоркська Декларація виражає політичну волю світових лідерів зберегти життя, захисту права і взяти частку відповідальності за вирішення міграційної кризи у глобальному масштабі.

Держави-члени ООН декларують зобов’язання здійснювати все можливе для вирішення міграційних проблем і підготувати світ до нових проблем у цій сфері.

Так, у декларації, яка не є юридично зобов’язуючим документом країни-підписанти виражають волю "захищати права всіх біженців і мігрантів, незалежно від статусу".

Також у декларації говориться про необхідність "забезпечити всім біженцям та дітям-мігрантам реалізації права на освіту протягом декількох місяців після прибуття".

Окрім того, говориться у декларації і про "запобігання і реагування на сексуальне та гендерне насильство", "підтримку країнам, які розміщають велику кількість біженців" та інші аспекти міграційної кризи .

У Нью-Йоркській заяві також заявлено, що для реалізації завдань, сформульованих декларацією, планується "почати переговори, щодо розробки глобального договору щодо регулювання міграції у 2018 році".

У заяві також йдеться про необхідність розробки спільних рекомендацій щодо принципів роботи з мігрантами у кризових ситуаціях, а також про необхідність "досягнення більш справедливого розподілу тягаря і відповідальності за розміщення і підтримку біженців між країнами світу".

Раніше повідомлялося, що президент України Петро Порошенко закликав розробити міжнародний механізм відповідальності, а  також рамки для захисту прав внутрішньо-переміщених осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.