Боснійські серби на референдумі проголосували за "День Республіки Сербської"

Понеділок, 26 вересня 2016, 08:41

Боснійські серби на референдумі 25 вересня абсолютною більшістю проголосували за те, щоб зберегти 9 січня "Днем Республіки Сербської" в якості національного свята, попри заборону Конституційного суду Боснії і Герцеговини.

Про це повідомляє ВВС.

"З більш ніж 70% підрахованих голосів 99,8% проголосували за те, щоб зберегти 9 січня "Днем Республіки Сербської", – повідомила влада Республіки Сербської.

Повідомляється, що явка на референдумі становила понад 56%.

Зазначимо, що проведення референдуму 25 вересня викликало гострий спротив мусульманського керівництва в Сараєво.

Як відомо, у листопаді 2015 року Конституційний суд БіГ заборонив святкування "Дня Республіки Сербської".

Республіка Сербська, одна з двох державотворчих частин БіГ, відзначає своє свято щорічно з 9 січня 1992 року.

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік і парламент жорстко відреагували на рішення конституційного суду в Сараєво і відмовилися змінювати закон або скасовувати свято.

Через це керівництво Республіки Сербської ще кілька місяців тому призначило референдум щодо свята "День Республіки Сербської 9 січня" на 25 вересня.

Лідер боснійських мусульман, який представляє їхні інтереси в Президії Боснії та Герцеговин, Бакір Ізетбегович, між тим, заявив, що лідер сербів Мілорад Додік "грає з вогнем".

Адже, як відзначають аналітики, ігноруючи рішення суду (щодо заборони свята 9 січня), Додік ставить під сумнів Дейтонську мирну угоду, яка поклала кінець кривавому конфлікту на території Боснії першої половини 90-х років ХХ століття.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.