В Боснії проходить референдум про "День Республіки Сербської"

Неділя, 25 вересня 2016, 17:52

В Боснії та Герцеговині 25 вересня відбувається референдум щодо свята "День Республіки Сербської" у Боснії і Герцеговини, який має бути встановлений 9 січня.

Про це пише Blic.

"Від 7:00 ранку в Республіці Сербській (РС) відкрилося близько 1900 виборчих дільниць, на яких серби мають дати відповідь на запитання референдуму "чи підтримуєте ви те, щоб 9 січня відзначати як День Республіки Сербської?", – йдеться у повідомленні.

За інформацією голови Республіканської виборчої комісії (РВК) РС Сініши Карана право голосу мають 1,2 мільйона громадян.

Повідомляється також, що станом на 15:00 за місцевим часом на референдумі вже проголосували 484 328 голосів або 39,65% всіх громадян в Республіці Сербській.

За словами Карана голосування відбувається спокійно, без інцидентів.

Зазначимо, що проведення референдуму 25 вересня викликало гострий спротив мусульманського керівництва в Сараєво.

Як відомо, у листопаді 2015 року Конституційний суд БіГ заборонив святкування "Дня Республіки Сербської".

Республіка Сербська, одна з двох державотворчих частин БіГ, відзначає своє свято щорічно з 9 січня 1992 року.

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік і парламент жорстко відреагували на рішення конституційного суду в Сараєво і відмовилися міняти закон або скасовувати свято.

Через це керівництво Республіки Сербської ще кілька місяців тому призначила референдум щодо свята "День Республіки Сербської 9 січня" на 25 вересня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.