Прокуратура Боснії відкрила справу після референдуму про "День Республіки Сербської"

Понеділок, 26 вересня 2016, 16:04

Прокуратура Боснії відкрила розслідування з приводу референдуму боснійських сербів щодо свята "День Республіки Сербської", який пройшов у неділю.

Про це заявив генеральний прокурор Боснії і Герцеговини Горан Саліхович, повідомляє ABC News.

Він наголосив, що референдум було проведено в порушення конституції Боснії і що справа буде розглядатися як пріоритетна. В рамках справи він анонсував допити ряду осіб.

Як повідомлялося, боснійські серби на референдумі 25 вересня абсолютною більшістю проголосували за те, щоб зберегти 9 січня "Днем Республіки Сербської" в якості національного свята, попри заборону Конституційного суду Боснії і Герцеговини.

Як відомо, у листопаді 2015 року Конституційний суд БіГ заборонив святкування "Дня Республіки Сербської".

Республіка Сербська, одна з двох державотворчих частин БіГ, відзначає своє свято щорічно з 9 січня 1992 року.

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік і парламент жорстко відреагували на рішення конституційного суду в Сараєво і відмовилися змінювати закон або скасовувати свято.

Через це керівництво Республіки Сербської ще кілька місяців тому призначило на 25 вересня референдум щодо свята "День Республіки Сербської 9 січня".

Лідер боснійських мусульман, який представляє їхні інтереси в Президії Боснії та Герцеговин, Бакір Ізетбегович, між тим, заявив, що лідер сербів Мілорад Додік "грає з вогнем".

Адже, як відзначають аналітики, ігноруючи рішення суду (щодо заборони свята 9 січня), Додік ставить під сумнів Дейтонську мирну угоду, яка поклала кінець кривавому конфлікту на території Боснії першої половини 90-х років ХХ століття.

В ЄС також заявили, що не визнають недільний референдум у Боснії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.