Ердоган обіцяє референдум щодо переговорів зі вступу Туреччини до ЄС

Понеділок, 14 листопада 2016, 16:18

Питання необхідності продовження діалогу щодо вступу Туреччини в ЄС може бути винесене на референдум.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє Anadolu.

"Почекаємо до кінця року, а потім звернемося до думки народу", - сказав президент Туреччини, розкритикувавши таким чином заклики європейських політиків до перегляду процесу переговорів щодо членства Туреччини в ЄС.

"Вважаю, що представники ЄС навіть трохи запізнилися з подібними заявами. Потрібно негайно ухвалити відповідне рішення. Ми почекаємо до кінця року, і потім дізнаємося думку народу (з цього питання)", - сказав Ердоган.

"Навіть Британія звернулася до людей із питанням чи бути в ЄС чи ні. І коли британці сказали "виходити", то Британія виходить з ЄС", - цитує Ердогана Reuters.

У зв'язку з цим президент прокоментував заяву голови Європарламенту Мартіна Шульца про готовність припинити діалог щодо членства Туреччини в ЄС у разі відновлення смертної кари в Туреччині.

"Певні сили намагаються чинити тиск на Туреччину. Анкару лякають санкціями. Але нас цим не налякаєш! У відповідь на нападки ми продовжимо переслідувати всіх зрадників, яких використовують в якості пособників і "п'ятої колони", - сказав Ердоган.

"Спочатку виконайте свої обіцянки. В першу чергу очистіть від пособників терористів будівлі Європейського парламенту та Ради Європи. Недостатньо лише оголосити РПК (Робітнича партія Курдистану) терористичною організацією. Потрібно боротися з посібниками терористів. Спілкування з вами буде можливим тільки в цьому випадку. Сьогодні в Німеччині, Франції, Швеції і Нідерландах вільно діють посібники терористичної PПK", - сказав Ердоган, звертаючись до політиків ЄС.

Як відомо, Туреччина подала заявку на членство у ЄС у 1960-х роках, формальні переговори розпочалися у 2005 році.

Однак у світлі зростання напруженості між Туреччиною і ЄС через дії Анкари щодо опонентів в окремих державах ЄС почали закликати до припинення переговорів про членство.

Раніше єврокомісар з політики добросусідства і переговорів про розширення Йоганес Ган висловив побоювання, що Туреччина стає все більш авторитарною і це може поставити під загрозу її заявку на членство в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.