У Брюсселя є аргументи, щоб переконати Францію підтримати механізм призупинення

П'ятниця, 25 листопада 2016, 19:28

Керівники інституцій Євросоюзу переконуватимуть Францію погодитися на узгодження механізму призупинення і надання Україні безвізового режиму якомога скоріше.

Про це йдеться у статті "Саміт на нервах: як Україна ледь не втратила, але знову повернула шанси на безвіз".

У Брюсселі вважають, щоби зменшити вплив на вибори президента Франції, український безвіз найвигідніше ухвалити саме зараз. Ця логіка може спрацювати і, за даними "Європейської правди", вона вже звучить.

"Це класична передвиборча історія – якщо схвалити рішення зараз, в грудні, то до виборів ніхто про нього не згадає. А як згадають, то є відповідь: минуло 5 місяців, а натовпів мігрантів немає. Тобто небезпеки немає. А от якщо затягнеться до лютого-березня, то шансів просто не буде. Ніхто не схвалить безвізовий режим для України перед самими виборами", – пояснив один із посадовців, відповідальний за український напрямок.

Також існує ймовірність, що якщо безвіз не схвалять у найближчий місяць-півтора, є шанс, що він буде похований назавжди. Адже у разі, якщо візову лібералізацію відкладуть до виборів, то після них повертатися до українського питання  буде просто нікому.

Хто б не став наступним президентом Франції, він буде значно скептичнішим до України (детальніше – в статті ЄвроПравди "Консервативна революція у Франції: чому новим президентом може стати друг Путіна") і не поспішатиме виконувати зобов’язання перед Києвом.

А за півтора місяці після президентських виборів у Франції відбудуться парламентські, де також майже напевно переможуть праві сили.

Як повідомлялося, на саміті Україна-ЄС президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що питання безвізового режиму до України має бути вирішене до кінця року.

Нагадаємо, 17 листопада комітет постійних представників Євросоюзу дав згоду на початок міжінституційних переговорів щодо безвізового режиму для України, дозволивши старт переговорів між Радою ЄС та Європарламентом.

Безвізовий режим для України та Грузії набуде чинності одночасно зі стартом роботи нового механізму призупинення "безвізу"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.