Ердоган вкотре вимагає, щоб ЄС дотримувався своїх обіцянок

Четвер, 1 грудня 2016, 15:39

Туреччина не буде більше робити односторонніх кроків у відносинах з Європейським союзом і наполягає на тому, аби ЄС дотримувався своїх обіцянок.

Про це заявив президент Реджеп Тайїп Ердоган на 30-му засіданні глав місцевих адміністрацій в Анкарі, повідомляє Anadolu.

"У разі, якщо ЄС дотримається обіцянок, які навмисно ігнорує, у тому числі з питань спрощення візового режиму, перерахування на потреби біженців шести мільярдів євро, відкриття нових голів переговорного досьє, то Анкара, безумовно, піде назустріч. Однак односторонніх кроків більше не буде", – зазначив президент Туреччини.

"Період односторонніх кроків залишився позаду. Всі кроки робитимуться на взаємній основі", - наголосив Ердоган.

 "Ми – не гості в Європі, а невід'ємна частина континенту. Труднощі, які сьогодні переживають відносини Туреччини з ЄС та низкою європейських країн, є підсумком сучасного політичного протистояння", - відзначив він.

За словами Ердогана, якщо безглузда ворожнеча і політика подвійних стандартів у відношенні Туреччини будуть забуті, то Анкара вже завтра готова увійти в Європейський союз.

"Рішення з питання членства Туреччини в ЄС мають ухвалити самі країни та інституції Євросоюзу. Якщо ЄС виконає свої зобов'язання, то Анкара готова дотримуватися своїх обіцянок", – наголосив глав турецької держави.

Нагадаємо, 24 листопада була прийнята резолюція, в якій євродепутати закликають ввести тимчасовий мораторій на переговори з Туреччиною про вступ до Європейського союзу.

В резолюції йдеться про те, що Туреччина, тим не менш, повинна залишатися "прикріпленою" до ЄС.

У відповідь президент Туреччини попередив ЄС, що Туреччина може "відкрити ворота для мігрантів", якщо ЄС продовжить тиск на його країну.

Як відомо, укладена в березні 2016-го року міграційна угода між ЄС та Туреччиною передбачає серед іншого, що Євросоюз може висилати в Туреччину всіх мігрантів, які нелегально перебралися через цю країну на грецькі острови.

У відповідь ЄС погодився після виконання 72 умов скасувати візовий режим для турецьких громадян.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.