Конфлікт в Європарламенті – ЄНП претендує на посаду президента, яка є квотою соціалістів

Середа, 14 грудня 2016, 09:34

Найбільша фракція Європейської народної партії (ЄНП) в Європарламенті пропонує кандидатуру італійця Антоніо Таяні як наступника Мартіна Шульца, що може спричинити конфлікт, оскільки ЄНП претендує на посаду, яка є квотою соціалістів.

Про це повідомляє Tagesspiegel.

Повідомляється, що консервативна Європейська народна партія пропонує Антоніо Таяні в якості кандидата на виборах наступного президента Європейського парламенту.

Нагадаємо, що президент Європарламенту Мартін Шульц оголосив, що не претендуватиме на посаду президента ЄП на новий термін, а буде балотуватися до німецького Бундестагу наступного року.

Як відомо, євродепутати обиратимуть свого наступного президента під час таємного голосування 17 січня наступного року.

"Жодна партія в ЄП не зможе захистити свого кандидата на цю посаду без підтримки інших партій, а ЄНП, в яку входять ХДС і ХСС, є найбільш сильною фракцією", - повідомляє видання.

Німецький депутат Європарламенту Манфред Вебер (ЄНП), керівник головної правоцентристської групи, заявив, що парламент має об'єднатися для того, щоб не допустити радикальні сили, які хочуть змінити баланс в ухваленні політичних рішень.

Повідомляється, що напередодні він надiслав листи всім іншим фракціям з проханням про продовження стратегічного партнерства.

Проте, як повідомляє видання, Джанні Пітелла, лідер групи соціалістів, другої найбільшої фракції у Європарламенті, заявив Веберу: "Співпраця закінчилася, шановний Манфреде".

Видання зазначає, що коли минула половина каденції голови ЄП, ЄНП не хотіла знову підтримувати соціал-демократа Шульца, що могло вплинути на його рішення залишити Брюссель.

Зазначимо, що Антоніо Таяні перебував на посаді єврокомісара з транспорту в 2008-2010 та з питань промисловості та підприємництва з 2010 по 2014 рік. Також був одним з віце-голів Єврокомісії.

Таяні відомий як довірена особа колишнього прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі.

Нагадаємо, що раніше лідер соціалістичної групи Європейського парламенту Джанні Піттелла оголосив, що претендуватиме на посаду президента законодавчого органу ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.