Качинський про звинувачення Єврокомісії: це просто комедія

П'ятниця, 23 грудня 2016, 10:57

Глава правлячої партії Польщі Ярослав Качинський обурений  розслідуванням ЄС щодо дотримання принципів верховенства прав у Польщі та відкидає звинувачення у тому, що його країна рухається до авторитаризму.

Про це він розповів у інтервʼю агентству Reuters.

Ярослав Качиньський, якого вважають найбільш впливовим політиком Польщі, заперечив, що зміни до законодавства щодо ЗМІ та Конституційного суду загрожують демократії в країні.

Говорячи про розслідування, яке було відкрито Єврокомісією на початку цього року і яке може призвести до старту процедури позбавлення Польщі права голосу, Качинський відзначив, що для початку ЄК має почати цю процедуру, потім можна буде її обговорювати.

"Нехай вони її для початку розпочнуть", – сказав він, коментуючи останнє рішення Європейської комісії, яка дала Польщі чергові два місяці на відповідь щодо своїх рекомендація по дотриманню принципів верховенства  прав.

"Це абсолютна комедія (закиди Єврокомісії – ред.), тому що в Польщі не відбувається нічого такого, що б суперечило законодавству", – сказав Качиньський в інтерв'ю агенції, яке було записане в понеділок, проте заборонене до публікації до середи.

Як повідомлялося, Єврокомісія підготувала нові рекомендації для Польщі щодо поваги до принципів верховенства права і дає польській владі два місяці на їх розгляд.

Як відомо, на початку року Європейська комісія вирішила розпочати процедуру перевірки щодо Польщі у щодо поваги до принципів верховенства права через ухвалення закону про Конституційний суд та зміни у законодавстві про ЗМІ.

Це стало першим кроком у затяжній процедурі, яка в кінцевому рахунку може призвести до відкликання права голосу Польщі в ЄС.

У вересні цього року за результатами дебатів щодо конституційної кризи у Польщі євродепутати ухвалили резолюцію, в якій закликають владу Польщі  розв’язати кризу навколо Конституційного суду протягом тримісячного терміну, встановленого Європейською комісією 27 липня цього року.

Варто також додати, що останні зміни до законодавства щодо Конституційного суду в Польщі були розкритиковані Венеціанською комісією.

Нагадаємо, 21 грудня президент Польщі призначив голову Конституційного суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.