Литва і США підписали угоду про статус американських військових

Вівторок, 17 січня 2017, 15:32

У вівторок Литва і США підписали угоду про статус американських військових.

Про це повідомляє портал Delfi.

Підписи під договором поставили міністр оборони Литви Раймундас Каробліс і посол США в Литві Енн Хол.

Міністр зазначив, що це "історичний день у сфері оборонного співробітництва між Литвою і США".

"Я переконаний в тому, що присутність сил США є одним з найважливіших факторів, що дозволяють жителям Литви відчувати себе в сьогоднішній ситуації безпечніше, і, я сподіваюся, що постійна присутність збережеться і в майбутньому", - сказав віг.

Посол США зазначила, що підписаний договір "ще раз стверджує готовність обох країн працювати пліч-о-пліч, зміцнюючи альянс НАТО".

У вівторок аналогічний договір з США підпише і Естонія. Латвія підписала його минулого тижня.

Парламентери країн Балтії та США намагалися досягти угоди за договорами до інавгурації обраного президента США Дональда Трампа, тому що коли розпочне роботу нова адміністрація, це питання може бути відсунутим в самий низ порядку денного.

Двосторонні угоди про співробітництво в галузі оборони, військових і дипломатів називаються двостороннім договором SOFA, вони готуються з ініціативи США. Ці угоди визначають статус військовослужбовців США і членів їх сімей. Згідно з угодою, США надається право судити військових, які вчинили злочини, але передбачається виключення - що Литва може перейняти юрисдикцію в особливо важливих для неї питаннях. Угода також передбачає право США користуватися певними військовими об'єктами, хоча вони залишаються власністю Литви. США з 2014 року дислокують в Литві роту своїх військових для участі у навчаннях,  також в Литву часто буде приїжджати батальйон з дислокованої в Польщі бригади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.