Литва затвердила оновлену стратегію нацбезпеки

Вівторок, 17 січня 2017, 19:22

У вівторок парламент Литви затвердив оновлену стратегію національної безпеки.

Про це повідомляє портал Delfi.

За документ проголосували 107 членів Сейму, ніхто не був проти, один утримався.

У стратегії перераховані 14 загроз, небезпек і факторів ризику.

Оновлений проект Національної стратегії безпеки підготував ще попередній уряд, останній раз стратегія переглядалася в 2012 році і планувалося адаптувати її до ситуації, що змінилася.

Першим номером у стратегії є конвенційна військова загроза, яку представляють "підготовка і воля Російської Федерації до використання військової сили для досягнення своїх цілей, концентрація і розвиток її військових потужностей по сусідству з Литовською Республікою".

Під другим номером у списку загроз вказані замасковані військові і розвідувальні засоби, які використовують зарубіжні держави і які можуть бути використані з метою надання негативного впливу на політичну систему Литви, її військову міць, правоохоронні органи, соціально-економічну стабільність та ін.

На третьому місці в списку загроз значаться загрози єдності євроатлантичної спільноти - це процеси загального і регіонального характеру, діяльність третіх країн, які можуть послабити трансатлантичні відносини, зобов'язання НАТО щодо колективної оборони, можливості Євросоюзу проводити загальну політику.

У списку загроз і небезпек також зазначаються нестабільність в регіоні і світі, тероризм, екстремізм, радикалізація, інформаційні та кібернетичні загрози, економічна і енергетична залежність, вразливість економіки, соціальна та регіональна відчуженість, демографічна криза, організована злочинність, корупція, екстремальні ситуації на державному та міжнародному рівні. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.