Косово просить ЄС та США про допомогу через провокації з боку Сербії

П'ятниця, 20 січня 2017, 08:39

Міністр закордонних справ Косова Енвер Ходжай звернувся з листом про допомогу до Європейського Союзу, США та інших країн щодо "численних провокацій та агресивних дій" з боку Сербії.

Про це повідомляє The Guardian.

Ходжай закликав ЄС допомогти у нормалізації відносин із Сербією.

"Республіка Косово просить Європейський Союз ... настійно закликати Сербію як і раніше залишатися прихильною до розвитку добросусідських відносин та регіонального співробітництва та не втручатися у внутрішні справи інших країн та не чинити провокаційні дії, які спрямовані на дестабілізацію ситуації в регіоні", - написав міністр у листі.

За даними видання, не повідомляється, яким ще країнам був направлений лист, окрім країн ЄС та США.

Міністр написав, що інцидент з поїздом був "останньою подією в ланцюзі агресивних і провокаційних дій, які Сербія робить проти суверенітету і територіальної цілісності Республіки Косово".

Раніше повідомлялося, що президент Косова Хашим Тачі вважає, що Сербія готується анексувати північну частину регіону за "кримським сценарієм".

Нагадаємо, президент Сербії заявив, що готовий ввести війська до Косова для "захисту сербів". Його заява була реакцією на інцидент із сербським потягом, який не пропустили через територію Косова 14 січня.

Потяг Белград-Косовська Мітровиця, на якому було написано "Косово – це Сербія", довелося повернути в Сербію з міркувань безпеки після того, як косовські албанці вчинили низку провокацій на шляху руху поїзду.

Детальніше про напруження відносин між Косово та Сербією читайте у статті на ЄвроПравді: "Косово побоюється кримського сценарію: балканський варіант гібридної війни"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.