Ле Пен має повернути Європарламенту 340 тисяч євро, незаконно виплачені помічникам

П'ятниця, 27 січня 2017, 19:02

В Європарламенті вимагають від лідера ультраправої партії "Національний фронт" і кандидата у президенти Франції Марін Ле Пен повернути 340 тисяч євро "надміру виплачених" заробітних плат її помічникам.

Про це повідомляє видання Challenges  з посиланням на два листи високопосадовця Європарламенту Клауса Велле від 5 грудня 2016 року і від 6 січня 2017 року.

У Європарламенті вважають, що Марін Ле Пен надміру винагороджувала працю двох своїх помічників коштом європейських платників податків. При цьому насправді її помічники працювали на "Національний фронт", а в коридорах Європарламенту їх бачили вкрай рідко. Регламент ЄП не дозволяє помічникам суміщати роботу на місцях і в Європарламенті.

"Кошти, що виплачуються євродепутатам у контексті фінансування роботи парламентських помічників, передбачені виключно на оплату діяльності, пов’язаної з виконанням обов’язків євро депутата" - йдеться у листі Клауса Велле.

Посилаючись на результати розслідування Європейського бюро з боротьби з шахрайством, від Ле Пен вимагають повернути 298 500 євро, які вона виплатила з 3 грудня 2010 по 15 лютого 2016 року своїй помічниці Катрін Грісет, і 41 554 євро, виплачені наприкінці 2011 року охоронцю Тьєрі Лег’є.

Якщо Ле Пен не відшкодує Європарламенту кошти до кінця січня, Європарламент зробить це сам. Зокрема, зарплата лідера французьких ультраправих у європейському законодавчому органі буде скорочена вдвічі, до 3100 євро щомісяця.

Нагадаємо, ще в 2015 році Європарламент направив до європейського бюро з боротьби з шахрайством документи щодо можливих фінансових махінацій з боку представників французької ультраправої партії "Національний фронт". Справи стосувалися 20 помічників європарламентарів від партії.

Адвокат Марін Ле Пен Марсель Кессальді стверджує, що не знає про результати розслідування Європейського бюро з боротьби з шахрайством, на яке посилаються в Європарламенті і відкидає звинувачення проти своєї клієнтки. Також у Нацфронті закликають не проводити паралелі між справою Ле Пен і звинуваченнями щодо Франсуа Фійона.

Варто зазначити, що нещодавно у Франції вибухнув скандал навколо дружини іншого кандидата в президенти Франсуа Фійона після того, як сатиричне видання Le Canard Enchaine повідомило, що Пенелопа Фійон 10 років отримувала зарплату з депутатських фондів, хоча насправді там нібито не працювала.

За версією видання, вона значилася як помічниця і за цей період отримала понад 500 тисяч євро, проте свідків її роботи не знайшлося.

Після широкого розголосу французьке управління по боротьбі з фінансовими злочинами розпочало попереднє розслідування щодо розкрадання державних коштів та зловживання соціальними благами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.