Лідери Кіпру попросили ООН організувати нові переговори про возз’єднання острова

Середа, 1 лютого 2017, 15:39

Лідери розділеного Кіпру звернулися до ООН з проханням підготуватися до нової мирної конференції на початку березня з державами-гарантами – Великою Британією, Туреччиною та Грецією.

Про це повідомив посланник ООН Еспен Барт Ейде, повідомляє Cyprus Mail.

Лідери грецьких і турецьких кіпріотів Нікос Анастасіадіс і Мустафа Акинджи також домовилися знову зустрітися через тиждень, 9 лютого, щоб спробувати врегулювати невирішені питання.

"Вони підкреслили свою тверду волю і рішучість зберегти набрані темпи у питані об’єднання Кіпру", - сказав Ейде.

Нагадаємо, у січні в Женеві відбулися переговори про возз’єднання Кіпру, де обговорювали питання безпеки і гарантій.

Вона завершилися без підписання угоди, але з рішення продовжити обговорення на технічному рівні до повторного скликання знову на політичному рівні.

Найбільш проблемною частиною переговорів є питання власності, яка належала грекам-кіпріотам до турецького вторгнення в 1974 році. Сторонам необхідно домовитися, віддавати цю власність грекам чи виплачувати компенсацію і, якщо так, то в якому розмірі.

Сторонам ще необхідно обговорити питання перебування на острові турецьких військ, чисельність яких оцінюється в 30 тисяч осіб.

Також необхідно вирішити, хто буде гарантом виконання угод - Євросоюз чи Британія, у якої на острові є дві військові бази.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.