Польща минулого року отримала від ЄІБ понад 4 млрд євро кредитів

Понеділок, 27 лютого 2017, 12:42

Європейський інвестиційний банк у 2016 році надав Польщі кредитів на суму 4,44 млрд євро, з них 603 млн євро - в рамках плану Юнкера.

Про це заявив віце-президент ЄІБ Вазіл Гудак, повідомляє польська інформаційна агенція РАР.

За його словами, Польща є найбільшим реципієнтом кредитів ЄІБ серед країн-членів, які приєдналися до ЄС у 2004 році, і шостою серед всіх країн, які отримують підтримку банку.

Повідомляється, що у 2016 році банк підтримував у Польщі, в першу чергу, розвиток дорожньої та залізничної інфраструктури, виділивши більше 780 млн євро на будівництво і модернізацію понад 330 км залізничних шляхів, придбання 30 одиниць сучасного рухомого складу та будівництво 40 км швидкісної траси S7.

"Також ЄІБ надавав кредити для підприємств обробної промисловості, таких як  Mlekpol, Mlekovita і Maspex. Для малих і середніх підприємств Польщі ЄІБ минулого року видав близько 1 млрд євро", – йдеться у повідомленні.

Також Гудак нагадав, що ЄІБ активно кредитував розвиток інфраструктури польських міст, у тому числі модернізацію міського транспорту, закладів охорони здоров'я та освіти.

Варто додати, за даними РАР, у 2015 підтримка Польщі з ЄІБ становила загалом 5,5 млрд євро.

Гудак пояснив таку різницю у цифрах в першу чергу внутрішніми змінами у Польщі, змінами бюджетної перспективи ЄС, новими програмами ЄІБ, а також зміною механізмів інвестування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.