Екс-радник Трампа, звільнений за контакти з РФ, лобіював на користь Ердогана

П'ятниця, 10 березня 2017, 09:48

Майкл Флінн, який був звільнений з посади радника з національної безпеки президента США, заднім числом зареєструвався в якості іноземного агента після того, як йому заплатили $530 тисяч за лобіювання на користь турецького уряду.

Про це повідомляє Associated Press.

Колишній генерал армії США подав документи у Департамент юстиції, які свідчать, що він працював у турецькій кампанії з серпня по листопад 2016 року, коли він був радником тоді ще кандидата у президенти США Дональда Трампа.

Кампанія передбачала отримання інформації про клірика Фетхуллаха Гюлена, який проживає в штаті Пенсільванія і якого Анкара звинувачує в організації спроби державного перевороту з метою повалення влади турецького президента Реджепа Тайіпа Ердогана.

Фірма Флінна також намагалася тиснути на владу США, щоб та вжила заходів щодо Гюлена, і, можливо, погодилася на його екстрадицію до Туреччини. Співробітники фірми Флінна зустрічалися з цього питання з представниками Комітету національної безпеки Палати представників.

У жовтні минулого року Флінн опублікував колонку у вашингтонському виданні The Hill, в якій заявив, що Туреччина потребує підтримки і повторив попередження Ердогана про Гюлена, якого він називав "тіньовим" турецьким мусульманським священнослужителем. Флінн стверджував, що США не мають стати для Гюлена "безпечною гаванню".

Турецький бізнесмен Якім Алптекин, який найняв консалтингову фірму Флінна, сказав, що документи у Департамент юстиції були подані у відповідь на тиск з боку чиновників Міністерства юстиції в останні тижні і він не згоден з рішенням Флінна подати реєстраційні документи.

Алптекин також сказав, що вимагав повернути частину із $530 тисяч, тому що він не був задоволений результатом роботи компанії Флінна.

Алптекин заявив, що не має ніякого відношення до турецького уряду, проте він є членом турецької ділової Ради, якою керує призначений Ердоганом чиновник.

Крім того, бізнесмен влаштував зустріч Флінна з міністром закордонних справ і міністром енергетики Туреччини, коли вони були в Нью-Йорку на асамблеї ООН.

Відповідно до американського закону про реєстрацію іноземних агентів, громадяни США, які лобіюють від імені іноземного уряду або політичної організації, повинні реєструватися в Міністерстві юстиції.

Навмисне ухиляння від реєстрації вважається злочином, хоча Міністерство юстиції рідко подає позов у таких випадках.

Нагадаємо, 13 лютого Флінн пішов з посади радника з національної безпеки президента Трампа після того, як стало відомо, що він ввів в оману чиновників Білого дому щодо контактів з російським послом Сергієм Кисляком під час президентської кампанії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.