У Нідерландах проходять парламентські вибори

Середа, 15 березня 2017, 08:10

У Нідерландах сьогодні, 15 березня, проходять вибори до нижньої палати парламенту.

За даними попередніх опитувань, основна боротьба очікується між правоцентристською "Народною партією за свободу і демократію", яку очолює нинішній прем'єр-міністр Марк Рютте, та ультраправою "Партією свободи" Герта Вілдерса, який є противником прийому мігрантів.

Зазначимо, що всього у виборах беруть участь 28 партій. Загалом в парламенті 150 місць.

За даними Deutsche Welle, більшість виборчих дільниць відкрилися о 7:30 за місцевим часом та працюватимуть до 21:00. Через п'ятигодинну різницю в часі виняток становитимуть ділянки на трьох островах Карибського моря - Бонейр, Сінт-Естатіус і Саба, що є особливими громадами Нідерландів.

Нагадаємо, що останні соцопитування свідчать, що консервативна та націоналістична партії Нідерландів можуть отримати додаткові п'ять місць у парламенті на наступних парламентських виборах на тлі дипломатичного скандалу з Туреччиною.

Опитування показало, що партія прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте може отримати 27 місць в 150-місному парламенті, а націоналістична "Партія свободи" Вілдерса, за даними опитування, загалом 24 мандати.

Раніше повідомлялося, що Рютте виключив можливість коаліції з правопопулістською "Партією свободи" Вілдерса. За його словами, іміджу Нідерландів у світі може бути завдано великої шкоди, якщо ультраправі виграють вибори.

Нагадаємо, що під час останніх дебатів Вілдерс заявив, що вихід Нідерландів з Євросоюзу буде "найкращим, що може з нами статися". Рютте на це відповів, що "Nexit" обернеться втратою 1,5 мільйона робочих місць і створить "хаос".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.