Клімкін: історичний діалог з Польщею має створювати можливості, а не конфлікти

Середа, 15 березня 2017, 12:25

Діалог з Польщею щодо складних питань історії повинен стати джерелом нових можливостей, а не розпалювання конфліктів.

Про це у своїй колонці у виданні "Новое время" написав глава МЗС України Павло Клімкін, який у середу перебуває з візитом в Польщі.

Міністр наголосив, що Польща є надійним союзником для України у протидії російській агресії, який підтримує європейський та євроатлантичний шлях України.

"Звичайно, не всім до вподоби такий стан речей. Тим паче в умовах гібридної війни проти України – коли нас не вдалося зламати військовими методами, ворог шукає шляхи для внутрішньої дестабілізації та намагається нанести "удар з тилу", - написав Клімкін.

При цьому він нагадав інциденти останніх місяців з паплюженням українських могилі і меморіалів у Польщі і польських місць пам’яті – в Україні.

"Обидві наші сторони прекрасно розуміють джерело цих провокацій та працюють над тим, щоб виробити ефективний механізм їх упередження та протидії", - наголосив міністр.

Однією з відповідей на провокації, за його словами, стало відновлення роботи Форуму партнерства – платформи взаємодії, спрямованої на зміцнення конструктивного українсько-польського діалогу на рівні громадянських суспільств.

Форум не уникатиме складних питань, у тому числі історичного характеру, зазначив Клімкін. 

"Ми не боїмося говорити про історію, не уникаємо складних і трагічних сторінок", - сказав він. 

"Діалог щодо складних сторінок історії необхідно скерувати в конструктивне русло та перетворити на джерело нових можливостей для співпраці, а не розпалювання конфліктів", - додав міністр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.