"Нафтогаз" оскаржив у Суді ЄС доступ "Газпрому" до OPAL

Середа, 29 березня 2017, 10:30

Національний нафтогазовий холдинг "Нафтогаз України" подав позов до загального суду Європейського суду справедливості з вимогою скасувати рішення Єврокомісії про розширений доступ російського газового монополіста "Газпрому" до газопроводу OPAL, яким газ надходить з "Північного потоку" на ринки Центральної Європи.

Про це з посиланням на прес-службу компанії повідомляє УНІАН.

"27 березня "Нафтогаз України" подав у загальний суд Європейського суду справедливості позов до Європейської комісії з вимогою скасувати рішення від 28 жовтня 2016 року, яке дозволяє "Газпрому" значно збільшити використання потужностей газопроводу OPAL і обсяги прокачування газу через "Північний потік", – йдеться в повідомленні.

"Нафтогаз" у позові заявляє про те, що ухвалення даного рішення ЄК без консультацій з Україною порушує статтю 274 Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, а також зобов'язання ЄС по Договору до Енергетичної хартії та Договору про заснування Енергетичного співтовариства.

Також "Нафтогаз" вказує, що рішення було ухвалено поза межами повноважень Комісії.

"Крім того, воно суперечить Директиві ЄС 2009/73 і не сприяє посиленню конкуренції, створює загрозу безпеці постачання України та інших східноєвропейських країн, а також ефективному функціонуванню внутрішнього ринку ЄС та Енергетичного співтовариства, оскільки посилює домінування "Газпрому" і пов'язаних з ним компаній", – додали  у прес-службі компанії.

Раніше повідомлялося, що у уряді України вважають за необхідне, аби Україна приєдналася до двох позовів польської сторони щодо доступу російського "Газпрому" до потужностей газопроводу OPAL.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.