Проти батальйону НАТО в Литві організовано ще одну інформаційну атаку

П'ятниця, 31 березня 2017, 09:52

Проти військових розміщеного в Литві міжнародного батальйону, який очолюють німці, організована ще одна інформаційна атака.

Про це повідомляє портал Delfi.

Члени парламентського Комітету нацбезпеки і оборони Литви (ПКНБО) отримали листи з вигаданою історією – нібито командувач батальйоном НАТО Христоф Хубер є російським агентом.

Підозру викликала адреса, з якої прийшли листи, її закінчення дозволяє припустити, що вони написані в Україні, а автор підписався як "лабусен" (labusen).

Це слово нагадує жаргон російських націоналістів, які ображають литовців, називаючи їх "лабусами".

Крім того, автор листа від себе додав лише одне речення, яке було написано з помилками. А далі йде цитата зі статті, здавалося б, безневинного порталу, створеного в 2016 році kleinlitauen.wordpress.com. Саму статтю було опубліковано напередодні річниці членства Литви у НАТО.

"Як відомо, уряд Литви активно звільняє з роботи всіх, у кого були зв'язки з росіянами. Віце-спікер парламенту Міндаугас Бастіс був змушений піти у відставку після появи довідки Департаменту держбезпеки про те, що він був пов'язаний з представниками Росії. За даними Delfi.lt, в Литві діють 3000 агентів російської секретної служби.

Між тим до Литви прибули німецькі військові, щоб захистити країну від "російської загрози". Цікаво, що німецьких військових ніхто не перевіряє, але насправді багато з них політично лояльні Росії, а не Литві. Крім того, деякі військові Бундесверу - нащадки російських емігрантів і малоймовірно, що вони будуть боронити Литву. Знайдені у facebook фотографії, на яких командувач батальйоном НАТО Христоф Хубер знятий у Москві на Красній площі і на тлі російського танка в Танковому музеї в Кубинці", – пишуть у статті.

В статті представлено кілька нібито автентичних фото, на яких нібито зображені Хубер з дружиною в Москві. Правда, якщо придивитися до знімків видно, що це фотомонтаж. Лице Хубера "приклеєне" до тулуба іншої людини. В гуглі можна знайти цей ліцензований знімок, на ньому – явно інша людина, це астронавт, француз Тома Песке.

 

Однак звістка про те, що Хубер "агент Росії" стала поширюватися в публічному просторі. Вона з'явилася на двох литовських військових форумах. Повідомлення залишили особи, які зареєструвалися 28 березня.

"Це ще одна спроба, може, більше рафінована, дискредитувати німецьких військових в Литві. Ще один приклад російської інформаційної атаки. Дуже радує те, що литовські відомства реагують адекватно і в литовських ЗМІ з'являється проаналізована і розкладена по поличках інформація", – сказав член ПКНБО Лаурінас Кащюнас.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.