У Швейцарії відновлюються переговори щодо возз'єднання Кіпру

Середа, 28 червня 2017, 10:44

У швейцарському курортному містечку Кран-Монтана в середу поновляться переговори про возз'єднання Кіпра, що проходять під егідою ООН.

Про це повідомляє Cyprus Mail.

Президент Кіпру Нікос Анастасіадес зустрінеться з лідером турків-кіпріотів Мустафою Акінджі. У переговорах також візьмуть участь глава зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Могеріні і міністри закордонних справ так званих гарантів Кіпру - Греції, Туреччини і Великої Британії.

Анастасіадес напередодні переговорів сказав, що кіпрсько-грецька сторона збирається домогтися прогресу, незважаючи на нездатність сформувати загальний документ.

Він додав, що, незважаючи на те, що метою конференції є обговорення питань безпеки і гарантій, це не виключає паралельного обговорення інших питань.

"По-перше, ми обговоримо безпеку, потім територію, власність, а потім ми повернемося до безпеки, тому що без прогресу з цього питання не очікується ніякого прогресу з інших питань", - сказав він.

Переговори між Анастасіадесом і Акинджи щодо возз’єднання Кіпру минулого місяця зазнали невдачі через неспроможність знайти "спільну мову" про скликання фінального саміту і укладення угоди щодо возз'єднання острова.

Нагадаємо, в січні цього року в Женеві відбулися переговори про возз’єднання Кіпру, де обговорювали питання безпеки і гарантій.

Вони завершилися без підписання угоди, але з рішенням продовжити обговорення на технічному рівні до повторного скликання знову на політичному рівні.

Найбільш проблемною частиною переговорів є питання власності, яка належала грекам-кіпріотам до турецького вторгнення в 1974 році. Сторонам необхідно домовитися, віддавати цю власність грекам чи виплачувати компенсацію, і якщо так, то в якому розмірі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.