ООН скасовує переговори по Кіпру, про саміт не домовились

П'ятниця, 26 травня 2017, 14:56

Посланник ООН скасував переговори з лідерами етнічно розділеного Кіпру після невдалої спроби знайти "спільну мову" про скликання фінального саміту і укладення угоди щодо возз'єднання острова.

Про це повідомляє Associated Press.

Еспен Барт Ейде протягом останніх дев’яти днів проводив окремі переговори з лідерами Кіпру, і в результаті заявив, що немає ніяких підстав для продовження, так як немає "ніякої перспективи" щодо угоди.

"На жаль, незважаючи на серйозні зусилля щодо подолання розбіжностей з приводу умов для зустрічі в Женеві, лідери не змогли знайти спільну мову. Без перспективи для спільної основи, немає ніяких підстав для продовження цієї човникової дипломатії", - сказав він.

Ейде сказав, що проведе консультації з генеральним секретарем ООН Антоніо Гутеррішем щодо наступних кроків.

Раніше повідомлялося, що грецькі та турецькі кіпріоти досягли критичної точки в переговорах щодо возз’єднання острова і лише невелика кількість питань залишаються невирішеними.

Нагадаємо, в січні цього року в Женеві відбулися переговори про возз’єднання Кіпру, де обговорювали питання безпеки і гарантій.

Вони завершилися без підписання угоди, але з рішенням продовжити обговорення на технічному рівні до повторного скликання знову на політичному рівні.

Найбільш проблемною частиною переговорів є питання власності, яка належала грекам-кіпріотам до турецького вторгнення в 1974 році. Сторонам необхідно домовитися, віддавати цю власність грекам чи виплачувати компенсацію, і якщо так, то в якому розмірі.

Сторонам ще необхідно обговорити питання перебування на острові турецьких військ, чисельність яких оцінюється в 30 тисяч осіб.

Також треба вирішити, хто буде гарантом виконання угод - Євросоюз чи Британія, у якої на острові є дві військові бази.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.