Високий суд Лондона заблокував можливе переслідування Блера через війну в Іраку

Понеділок, 31 липня 2017, 14:04

Високий суд Англії та Уельсу постановив, що екс-прем'єр Великої Британії Тоні Блер не може бути переслідуваний за його роль у війні в Іраку 2003 року.

Про це повідомляє The Independent.

Високий суд заблокував спробу колишнього начальника штабу іракської армії розпочати судове переслідування в приватному порядку проти Тоні Блера через війну в Іраку.

Генерал Абдул Вахед Шеннан Аль Раббат звинуватив Блера у вчиненні "злочину агресії" шляхом вторгнення в Ірак у 2003 році, щоб скинути президента Іраку Саддама Хуссейна.

Лорд головний суддя Джон Томас та суддя Джастіс Оузелі відхилили заяву генерала, заявивши, що ця справа "не має перспектив".

Повідомляється, що генерал хотів порушити справу щодо Блера та ще двох ключових міністрів того часу - Джека Стро, міністра закордонних справ, і лорда Голдсміта, генерального прокурора.

Раніше повідомлялося, що екс-прем'єр Великої Британії Тоні Блер може бути переслідуваний за його роль у війні в Іраку, якщо судді скасують рішення суду 2016 року, яке підтвердило, що колишній прем'єр-міністр Британії має імунітет.

Нагадаємо, у липні 2016 року у Британії оприлюднили доповідь незалежної комісії з розслідування причин і обставин введення британських військ до Іраку у 2003 році із нищівною критикою дій тодішнього прем’єра Тоні Блера.

Сер Джон Чілкот, голова комісії, яка протягом семи років вивчала обставини подій, заявив, що рішення Великої Британії напасти і окупувати суверенну держава вперше після Другої світової війни було рішенням "особливої тяжкості". 

У доповіді також  критикується спосіб, який Блер вибрав, щоб почати війну. У документі йдеться, що горезвісне досьє, представлене у вересні 2002 року Блером в Палаті громад, не підтвердило його твердження, що Ірак має зростаючу програму хімічної і біологічної зброї.

Британські війська вийшли з Іраку у 2009 році, за шість років загинули 179 британських військовослужбовців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.