Макрон пропонує створити в Африці центри для розгляду заявок біженців

Вівторок, 29 серпня 2017, 12:38

Президент Франції Еммануель Макрон хоче створити безпекові зони в Нігері та Чаді для розгляду заяв про надання притулку людям, яких Організація Об'єднаних Націй визнала біженцями.

Про це він заявив після саміту в Парижі з лідерами Чаду, Нігера та Лівії, а також Німеччини, Італії та Іспанії, повідомляє EUobserver.

Макрон сказав, що центри будуть "ідентифікувати" біженців, які мають право на отримання притулку та розпочинатимуть процедуру надання притулку "на африканській території".

Він зазначив, що такі центри дозволять людям, які мають право на міжнародний захист, не користуватися небезпечними подорожами на суднах з Лівії в Європу.

"Через співробітництво у сфері безпеки та юриспруденції, можливо, іноді за військової присутності на місцях, ми вирішили, що європейські країни разом з Нігером і Чадом, мають не допустити виходу мігрантів до Лівії", - сказав Макрон.

Ідріс Дебрі, президент Чаду, заявив, що його країна не буде відкривати офіси, куди б з’їжджалися люди з усієї Африки, щоб просити притулку для в'їзду в Європу.

"Ми не будемо відкривати центри, які закликатимуть всіх мігрантів з усіх кінців материка прибути до наших кордонів", - сказав він.

Натомість Дебрі сказав, що центри будуть доступними людям, які вже визнані біженцями через агентство ООН з питань біженців (УВКБ ООН) та які проживають в країні.

Раніше ЄС також підписав контракти на виділення близько 50 мільйонів євро для фінансування нової багатонаціональної військової групи з військами з Малі, Мавританії, Буркіна-Фасо, Нігеру та Чаду у співпраці з французами. Спільна військова робоча група буде головним чином розташована в Малі.

Подібна ініціатива раніше висловлювалася і щодо Лівії. Там планують створити міграційний центр, де починатиметься розгляд заяв від прохачів притулку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.