Сербські ультраправі вимагають перенести столицю з Белграда

Середа, 13 вересня 2017, 13:52

Ультраправий рух "Сербська ліга" розпочав кампанію за перенесення столиці Сербії з Белграда до міста Новий Сад.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Глава "Сербської ліги" заявив, що його рух прагне до "децентралізації Сербії".

"Ми вимагаємо раціоналізації державного управління, дислокації ряду міністерств і державних установ та проголошення Нового Саду новою столицею Сербії", - сказав Александр Джурджев.

Члени "Сербської ліги" розмістили численні плакати та рекламні щити у рамках кампанії щодо Нового Саду. За словами Джурджева, кампанія не тільки спонукає перемістити столицю в Новий Сад, але закликає розмістити міністерства в інших сербських містах.

 

Статус Нового Саду протягом деякого часу був спірним. Це найбільше місто автономного краю Воєводина та друге за величиною місто Сербії. З 2009 року відповідно до статуту Воєводини Новий Сад називали столицею краю.

Але після того, як Конституційний суд Сербії постановив, що статут 2009 року є неконституційним, в 2014 році парламент прийняв новий статут, який назвав Новий Сад "адміністративним центром Воєводини".

Деякі політичні партії Воєводини виступають за більшу автономію для краю. Ці так звані "автономісти" продовжують вважати Новий Сад столицею.

"Наша пропозиція діаметрально протилежно до автономістської, тому що вони хочуть бачити Новий Сад столицю Воєводини, а ми хочемо, щоб місто називали столицею Сербії", - пояснив Джурджев, додавши, що "Сербська ліга" засуджує заклики до більшої автономії для Воєводини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.