Європа різних швидкостей є більшою загрозою ЄС, ніж Brexit – Дуда

Вівторок, 5 вересня 2017, 15:27

Прийняття політики Європи різних швидкостей може привести до розпаду Європейського Союзу.

Про це президент Польщі Анджей Дуда заявив під час 27-го економічного форуму у Криниці-Здруй, повідомляє кореспондент "Європейської правди" з Польщі.

"Коли говорять, що Brexit став катастрофою для ЄС, то слід пам’ятати – Brexit– вкрає неприємна подія, але вона не загрожує єдності ЄС. Проте ініціатива щодо Європи різних швидкостей підриває основи Євросоюзу – спільноти рівних країн", - вважає Дуда.

"Європейський союз – це унія держав. Я не люблю говорити про федералізм, але ідея союзу – це рівність країн, рівність можливостей для їх громадян. Ідея Європи різних швидкостей підриває цей принцип. Саме тому я вважаю цю ідею загрозою для самого існування ЄС, - заявив він.

Разом із тим Дуда вважає, що ЄС необхідна реформа щодо скорочення повноважень інституцій ЄС. "Мене питають, навіщо ЄС робить дивні речі: забороняє лампи накалювання чи ще щось забороняє. Навіщо це?",- запитує президент Польщі.

Нагадаємо, на початку березня лідери найбільших економік континентальної Європи схвалили концепцію багатошвидкісної Європи, в якій деякі країни могли б поглиблювати інтеграцію швидше, ніж інші.

Також нещодавно канцлерка Німеччини Ангела Меркель підтримала заяви про Європу різних швидкостей президента Франції Еммануеля Макрона, який вважає, що ядро "авангардних" країн має прокласти шлях у поглибленні інтеграції в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.