Юнкер розкритикував Орбана через вимогу компенсації на стіну від біженців

Середа, 6 вересня 2017, 12:19

Солідарність – це "вулиця із двостороннім рухом", а Угорщині було запропоновано чимало можливостей для фінансування захисту кордонів. 

Про це ідеться у листі-відповіді президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера на прохання угорського прем’єра Віктора Орбана про виділення коштів на безпеку кордонів. Документ є у розпорядженні видання Politico.

Президент Юнкер нагадав, що під час міграційної кризи у 2015 році Угорщина відмовилася від можливості перерозподілити до 54 тисячі осіб і вирішила повернути близько 4 мільйонів євро, виділених Єврокомісією за передоплатою.

Юнкер відзначив, що для Угорщини було представлено три екстрених гранти загальним обсягом понад 6 мільйонів євро. Але Угорщина не зуміла надати необхідну документацію, щоб отримати доступ до більшості фінансування.

Окрім цього, Угорщина і надалі має доступ до своєї національної частки внутрішнього безпекового фонду ЄС, кошти з якого ідуть зокрема на управління кордонами.

Юнкер вказав, що Угорщина отримує субсидії ЄС, які складають понад 3% від її ВВП щороку – і це найбільший відсоток у всьому Євросоюзі.

"Солідарність – це вулиця із двостороннім рухом. Бувають випадки, за яких держави-члени можуть сподіватися на підтримку, але бувають випадки, коли вони повинні бути готовими внести свій вклад. Солідарність не є стравою на вибір, яку можна вибрати для управління кордоном та від якої можна відмовитися, коли мова іде про виконання рішення про релокацію", - написав Юнкер.  

Нагадаємо, Угорщина просить Євросоюз профінансувати половину вартості заходів, спрямованих на захист південних кордонів країни від мігрантів. Йдеться про понад 400 мільйонів євро. Зокрема, Угорщина просить компенсувати витрати за спорудження паркану від біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.