"Фабрика тролів" з РФ купувала політичну рекламу у Facebook перед виборами в США

Четвер, 7 вересня 2017, 09:46

У Facebook повідомили, що тіньова російська компанія, так звана "ферма тролів", які відомі своєю прокремлівською пропагандою, скуповувала та поширювала політичну рекламу під час президентської кампанії в США.

Про це пише The Washington Post з посиланням на джерела у Facebook, а також на головного спеціаліста з безпеки соцмережі Алекса Стамоса.

Офіційні представники Facebook повідомили, що вони простежили продаж реклами на загальну суму 100 тисяч доларів російській "фермі тролів", яка відома просуванням прокремлівської пропаганди.

Джерела повідомили, що у невеликій кількості політичної реклами, яка почала з'являтися ще влітку 2015 року, було прямо згадано кандидатів від республіканців Дональда Трампа та від демократів Гілларі Клінтон. Проте джерела не повідомили, якому із кандидатів сприяла така політична реклама.

Нещодавно головний спеціаліст з безпеки Facebook Алекс Стамос заявив, що більшість такої політичної реклами була зосереджена на посиленні соціальних та політичних розбіжностей через ідеологічний спектр - торкаючись тем ЛГБТ, міграції, права на володіння зброєю та інших.

У Facebook повідомили, що приблизно чверть політичної реклами, про яку йдеться, "була географічно орієнтована", хоча офіційні особи відмовилися надавати подробиці щодо того, які регіони або демографічні групи були одержувачами такої реклами.

За даними джерел, Facebook виявив "російський слід" під час розслідування, яке розпочалося навесні цього року щодо пошуку покупців політично мотивованої реклами.

Було виявлено, що 3300 рекламних оголошень мали сліди, що вели саме до російської компанії.

Команда Facebook тоді виявила 470 підозрілих та ймовірно фейкових облікових записів на Facebook та сторінок, які, як вважають у Facebook, експлуатувалися за межами Росії, мали зв'язки з цією компанію та були залучені до публікації реклами.

"Є докази того, що деякі з облікових записів пов'язані з "фермою тролів" у Санкт-Петербурзі, що має відношення до "Агентства інтернет-досліджень", хоча ми не можемо самостійно підтвердити це", - заявив офіційний представник Facebook.

Нагадаємо, у США спецпрокурор Роберт Мюллер займається розслідуванням спроб втручання Росії в американські вибори 2016 року і того, чи мала зв’язки команда нинішнього президента США з Кремлем. Сам Дональд Трамп неодноразово називав подібні звинувачення "полюванням на відьом".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.