В уряді Іспанії оцінили перспективи лідера Каталонії щодо притулку у Бельгії

Понеділок, 30 жовтня 2017, 19:43

Немає жодних обставин, які б виправдовували надання Бельгією притулку відстороненому лідеру Каталонії Карлесу Пучдемону і п’яти його соратникам.

Про це з посиланням на представника уряду Іспанії повідомляє газета El Pais.

В іспанському уряді стверджують, що ситуація з Пучдемоном не підпадає під визначення дипломатичного притулку. Також він не можу просити про так званий територіальний притулок, оскільки згідно з Женевською конвенцією 1951 року Іспанія належить до безпечних країн, а злочини, вчинені Пучдемоном (заколот і повстання) до подачі клопотання про притулок, є особливо тяжкими і не покриваються конвенцією.

Крім того Іспанія, як держава-член ЄС, є не тільки безпечною державою в міжнародному значенні, але й гарантує стандарт захисту прав людини, поваги до верховенства права та дотримання принципів та цінностей, які є сутністю Євросоюзу. Тому надання іншою державою-членом  притулку іспанському громадянину є несумісним з членством в ЄС, кажуть в іспанському уряді.

Незважаючи на це Бельгія все ж може скористатися винятковою можливістю, передбачену протоколом № 24, що дозволяє державі-члену ЄС в односторонньому порядку прийняти рішення про надання притулку громадянину іншої країни-члена.

"Це спровокує гостру полеміку між двома державами, оскільки це буде рівносильно сумнівам у тому, що Іспанія є безпечною державою і означатиме  нехтування основним принципом взаємної довіри між державами-членами ЄС" - зазначає видання.

Як повідомлялося, відсторонений Мадридом глава женералітату (уряду) Каталонії Карлес Пучдемон разом з п’ятьма соратниками прибув до Бельгії, що просити про політичний притулок у цій країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: