Більшість німців підтримують коаліцію блоку Меркель, FDP і "зелених"

Середа, 4 жовтня 2017, 10:52

Більше половини німців, 57%, підтримують формування коаліції між консерваторами канцлера Ангели Меркель, "вільними демократами" (FDP) та "зеленими".

Про це свідчать результати опитування, проведеного на замовлення журналу Stern.

Так звана коаліція "Ямайка", названа так відповідно до чорного, жовтого та зеленого кольорів партій, що відповідають ямайському прапору, є найбільш вірогідним варіантом.

Порівняно з опитуванням минулого тижня підтримка "Ямайки" залишилася на тому ж рівні.

Водночас зменшилась кількість прихильників продовження "великої коаліції" між консерваторами та СДПН – 26% підтримують такий формат, тоді як тиждень тому цей показник складав 31%.

Лише 19% респондентів вважають, що ХСС слід дозволити розірвати коаліційні переговори, якщо вони не зможуть поставити свої позиції щодо проблеми біженців проти ХДС, FDP та "зелених".

З іншого боку, 72% громадян вимагають компромісу від ХСС, щоб забезпечити формування "Ямайки", і готові підтримати поступки на користь інших партій, в тому числі в питанні біженців. Лише 19% згодні з тим, що блок Меркель має вийти з коаліційних переговорів, якщо вони не досягнуть компромісу.

Нагадаємо, блок партій Християнсько-демократичний союз та Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) на чолі з Ангелою Меркель виграв вибори, здобувши 33% голосів. У порівнянні з виборами 2013 року ХДС втратила 7,3% голосів, ХСС - 1,2%

Соціал-демократична партія Німеччини здобула 20,5% голосів. Це - найгірший результат соціал-демократів за весь час після Другої світової війни.

Правопопулістська "Альтернатива для Німеччини" (АдН) посіла третє місце, здобувши 12,6% голосів. Ця партія вперше потрапила до Бундестагу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.