Клімкін: Проект резолюції України, США та Німеччини про миротворчу місію готовий

Субота, 11 листопада 2017, 09:52

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Україна, Сполучені Штати Америки та Німеччина мають фактично готовий проект резолюції ООН стосовно миротворчої місії на Донбасі.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Інтер", передає УНІАН.

Дипломат прокоментував інформацію про заплановану на 13 листопада зустріч спеціального представника Державного департаменту США Курта Волкера з помічником президента Російської Федерації Владиславом Сурковим.

"Що стосується зустрічі в понеділок, то до цього я ставлюся, скоріше за все, дуже обережно, якщо не сказати скептично. Я декілька годин тому розмовляв з Куртом, ми погодили основні параметри нашої позиції", - сказав глава МЗС.

"У нас фактично готовий текст резолюції, наш проект. Я маю на увазі наш, оскільки це і Сполучені Штати, і Німеччина, і Франція, і працюємо з Великою Британією, з дуже чіткою логікою, і основне, звичайно,- це вся територія окупована і кордон. І, звичайно, безпека до моменту, коли ми можемо почати підготовку до перехідного періоду. З цим поки що дуже важко", - наголосив Клімкін.

"Ми маємо план, яким чином тиснути далі. Ну, а, звичайно, питання часових рамок - будемо дивитися", - заявив Клімкін.

При цьому, міністр наголосив, що "у нас є спільний проект, у нас є повна позиція, що нам потрібно".

"Це невизнання оцієї російської колонії російського протекторату. Логіка, що має робити мандат... майбутньої миротворчої місії, включаючи контроль, включаючи безпеку, включаючи роззброєння. Це географія - уся територія і, звичайно, кордон. Без кордону взагалі сенсу немає. Тому тиск має бути весь на Росію", - заявив Клімкін.

Нагадаємо, спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер заявив, що Росія мусить вивести свої сили з Донбасу, щоб миротворці ООН зайшли на цю територію.

Окрім того, спецпредставник США наголосив, що з бойовиками "Л/ДНР" не треба узгоджувати розгортання миротворчої місії на Донбасі.

В РФ заявляють, що повноцінна миротворча операція на окупованому Донбасі є неприйнятною з погляду Мінських угод, і наполягають, що миротворці ООН повинні базуватися лише на лінії розмежування на Донбасі для гарантування безпеки спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров, назвавши миротворців ООН "окупаційними силами", заявив, що пропозиції спецпредставника США Курта Волкера щодо місії ООН суперечать зусиллям в нормандському форматі.

Нещодавно стало відомо, що США готуються в найближчі дні запропонувати Росії план з розміщення 20 тисяч миротворців ООН на всій території конфлікту в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.