В ЄС ще не ухвалили рішення щодо формату "Східне партнерство плюс" – ЗМІ

Вівторок, 21 листопада 2017, 15:11

В Євросоюзі ще не знають, чи будуть рекомендації Європейського парламенту щодо створення для України, Молдови та Грузії моделі "Східне партнерство плюс" відображені у декларації саміту "Східного партнерства", який пройде 24 листопада в Брюсселі.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на європейського дипломата.

За словами співрозмовника агентства, на даний момент переговори щодо спільного документу ще тривають.

"Коли мова йде про пропозиції Європейського парламенту, ми задоволені тією великою увагою, яку ЄП приділяє цьому партнерству. Як ця ідея буде відображена у спільній заяві, на цьому етапі я не можу сказати. Спільна заява ще в стані переговорів, і цей процес ще продовжується. Ми сподіваємося завершити переговори наступними днями", - сказав високопосадовець.

Разом з тим він дав зрозуміти, що саміт буде самітом результатів, а не нововведень.

"Справжнє запитання зараз: як далі буде просуватися партнерство, як буде виконано те, що ми вже маємо, зокрема, дуже просунуті угоди, які асоційовані партнери підписали з ЄС. Повинно бути виконано багато роботи, спрямованої на імплементацію. Я думаю, що, з точки зору членів ЄС, фокус зараз на цьому", - зауважив він.

Відповідаючи на запитання, чи буде в заключній заяві згадуватися український закон про освіту, дипломат знову наголосив, що з приводу заключного документа ще йдуть переговори.

"Я не буду коментувати зміст до того, як робота буде завершена. Але вам відома наша позиція щодо українського закону про освіту. Ми завжди підкреслювали, що законодавство повинно відповідати міжнародним зобов'язанням, які Україна взяла на себе, особливо в рамках Конвенції Ради Європи щодо захисту меншин та Європейської хартії регіональних мов або мов меншин", - сказав він.

У цьому зв'язку дипломат нагадав, що в ЄС відзначили, що українська влада запросила бачення Венеціанської комісії щодо освітнього закону. "Ми були дуже чіткими з Україною стосовно того, що ця думка повинна бути повністю взята до уваги", - додав він.

Нагадаємо, Європарламент ухвалив резолюцію, в якій рекомендував на саміті "Східного партнерства" створити для України, Молдови та Грузії окремий трастовий фонд та винагородити країни за реформи, запропонувавши їм вступити в митний союз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.