Генсеку Ради Європи не давали мандат на переговори щодо зняття санкцій з РФ - депутати

Понеділок, 27 листопада 2017, 11:12

Генсеку Ради Європи Турбйорну Ягланду, який почав відкрито лобіювати зняття санкцій з РФ, не давали мандат на ведення переговорів з цього питання.

Про це заявили перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко та глава делегації українського парламенту в ПАРЄ Володимир Ар'єв.

За словами Геращенко, останні заяви Ягланда щодо Росії є його самодіяльністю та суперечать резолюціям ПАРЄ.

"Те, що РФ вкрала частину територій України, Грузії, його не турбує, те, що РФ порушує права людини й створила територію безправ'я в окупованих регіонах - теж не турбує генсека РЄ. Що якщо Європа дозволить РФ порушувати базові європейські принципи і права людини, то Європа залишиться без Європи, бо це буде вже інша, здеградована Європа теж не приходить в голову генсеку РЄ. Як і те, що його заяви є самодіяльністю, йдуть всупереч рішенням Комітету міністрів РЄ і резолюціям ПАРЄ", - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Глава делегації українського парламенту в ПАРЄ Володимир Ар'єв у свою чергу заявив, що Ягланду не давали мандат на ведення переговорів щодо зняття санкцій з РФ.

"Стокгольмський синдром чи вірус Аграмунта? Але маски зірвані. Генеральний секретар Ради Європи Ягланд відкрито виступив за повернення Росії в ПАРЄ без виконання резолюцій" - написав він.

Ар'єв наголосив, що якщо це відбудеться, то українській делегації там більше нема чого робити, бо з того моменту всі резолюції Асамблеї втратять сенс внаслідок самознищення.

"Однак далеко не факт що ПАРЄ купиться на маніпуляції Ягланда, який давно прагне знизити вплив парламентарів в Раді Європи шляхом дискредитації її представницького органа. І тут Росія є дуже зручним інструментом. Проте наразі ці відвертості можуть обернутися проти самого генсека Ради Європи, адже на такі вояжі і перемовини, про які йдеться в статті FT, йому не давали мандат ні в Парламентській асамблеї, ані в Комітеті міністрів", - вважає глава делегації українського парламенту в ПАРЄ.

Нагадаємо, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд вважає, що ПАРЄ має замислитися над виконанням вимог Російської Федерації, щоби остання не вийшла зі складу РЄ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.