У єврозоні готівка є найпоширенішим способом оплати – 79% усіх платежів

інфографіка
Вівторок, 28 листопада 2017, 11:12

Готівка залишається найпоширенішим способом оплати в 19 країнах єврозони.

Про це йдеться у звіті Європейського центрального банку.

За даними ЄЦБ, минулого року 79% усіх платежів було здійснено готівкою, 19% - картками та 2% - іншими платіжними інструментами.

З точки зору обсягу ринку основних платіжних інструментів, 54% прийшлося на готівку, 39% - на картки та 7% на інші інструменти.

натисніть для збільшення 

Готівка найчастіше використовувалась у південних країнах зони євро, а також у Німеччині, Австрії та Словенії – понад 80% оплат здійснювалися цим способом.

Найменше готівку використовували у Нідерландах, Естонії та Фінляндії, де  частка транзакцій становила від 45% до 54%.

натисніть для збільшення

Результати дослідження також показали, що коли споживачів запитували, якому способу оплати вони віддають перевагу, вони відповідали, що карткам, а не готівці, незважаючи на те, що готівкою витрачаються більші суми.

Це протиріччя можна пояснити тим, що майже дві третини транзакцій, здійснених в POS-терміналах в 2016 році, становили менше 15 євро. Більше того, дві третини всіх POS-транзакцій відбулися в магазинах для купівлі повсякденних предметів, а також в ресторанах, барах та кафе.

З іншого боку, лише 8% усіх POS-транзакцій перевищили 50 євро, і лише 14% були здійснені в магазинах для товарів тривалого користування або на заправних станціях.

Тобто, споживачі часто роблять невеликі покупки за допомогою карток, але в дійсності більшість коштів витрачають готівкою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.