Висланий з РФ польський історик розповідав в Росії про вбивства тисяч поляків НКВС

Вівторок, 28 листопада 2017, 13:30

Польський історик Генрик Глембоцький, якого було вислано з Росії, приїхав у РФ на запрошення Польського інституту в Санкт-Петербурзі прочитати дві лекції про убивства поляків НКВС в роки Великого терору.

Про це історик розповів в інтерв'ю "Коммерсанту".

"Я не знаю, чи вплинула на рішення ФСБ тема моєї лекції в Санкт-Петербурзі: я розповідав в тому числі про те, що в роки Великого терору в рамках "польської операції" за наказом Сталіна і Єжова НКВС вбив не менше 111 тис., а за деякими даними, до 200 тис. поляків ", - сказав Глембоцький.

За його словами, співробітники ФСБ несподівано затримали його близько 23 години 24 листопада на Ленінградському вокзалі в Москві.

"Поліцейські на Ленінградському вокзалі передали мене співробітникам ФСБ - втім, ніяких посвідчень ті не надали, і крім того, відмовилися запросити співробітників польського консульства", - розповів історик.

Як стверджує Глембоцький, в ніч на суботу, 25 листопада, йому пред'явили документ, датований 21 листопада, про необхідність протягом чотирьох діб покинути країну.

"Документ мені пред'явили, коли на виїзд залишалося менше доби, в ніч на суботу, коли всі чиновники і дипломати вже відпочивають. Думаю, що якби документ потрапив до мене раніше, польське консульство постаралося б прояснити ситуацію, а так було вже пізно. При цьому, хоча я дуже просив співробітників ФСБ, щоб вони пояснили мені, чому мене викидають з Росії і забороняють повернутися, мені повідомили, що вони не зобов'язані пояснювати цього", - сказав історик.

Нагадаємо, ФСБ Росії затримала та видворила з країни історика Інституті національної пам’яті Польщі Генрика Глембоцького.

Глембоцький повідомив, що у Росії він планував працювати до 10 грудня, проводячи дослідження в архівах для декількох публікацій, які він готував. 

Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич вважає видворення Глембоцького з РФ ворожим актом щодо науковців, які вивчають радянський режим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: